Over Aleksanteri Dubbelman

Op dit adres www.stellapolaris.com/sotainvalidit/kohtalot/heimoveteraani.html  vond ik informatie over een zekere Aleksanteri Dubbelman. De originele tekst is in het Fins en met hulp van Matti Laaksonen vertaald in het Engels en zo weer door mij in het Nederlands.

De originele Finse teksten Heimoveteraani Suomessa.

Hieronder een samenvatting van het verhaal die ik kreeg van Anne Dubbelman (uit Finland).  Het geeft goed de kern van het verhaal weer.

De 19 jaar oude Aleksanteri en zijn familie immigreerden in Finland in 1943 en Aleksanteri trad toe tot het Finse leger.  Na de oorlog claimde de Sovjet Unie de mensen uit Ingermanland (Ingria) als hun staatsburgers en veroordeelden Aleksanteri voor 10 jaar strafkamp aan de andere kant van het Oeral gebergte, in een plaats Alkino genoemd. Het klimaat was daar extreem zwaar en de levensomstandigheden waren miserabel. Toch overleefde Aleksanteri en mocht hij zich vestigen in Estland. Hij trouwde en kreeg werk als timmerman waarmee hij zijn gezin kon onderhouden, Zijn moeder, broer en zus leven in Finland. Een oudere zus leefde in Ingermanland in de buurt van St. Petersburg. In 1992 vertokken Aleksanteri en zijn vrouw naar Helsinki, Finland. Hun twee zonen bleven achter in Estland. Hoewel het leven veel beter is in Finland, voelt Aleksanteri zich als Ingermanland veteraan achtergesteld als tweede klas veteraan in vergelijking met de Finse veteranen.

De Nederlandse vertaling met foto's:in de volgende pagina's.

Pages: 1 2 3 4