M168 Vertrek uit Afrika

De man met de eerste genetische marker in mijn lijn van afkomst, leefde waarschijnlijk in het noordoosten van Afrika in de regio van de Rift Valley, misschien in het huidige Ethiopiƫ, Kenia of Tanzania, in de periode van 31.000 tot 79.000 jaar geleden. Wetenschappers schatten de meest waarschijnlijke periode van wanneer hij leefde, ongeveer 50.000 jaar geleden. Zijn nakomelingen vormde de enige lijn die wist te overleven buiten Afrika, waardoor hij de gemeenschappelijke voorouder van alle niet-Afrikaanse mannen is die heden ten dage op aarde leven.

Maar waarom zou de mens zich voor het eerst hebben gewaagd uit de bekende Afrikaanse jachtvelden te vertrekken naar nog onontgonnen land? Het is waarschijnlijk dat een schommeling in het klimaat de impuls vomrde voor mijn voorouders 'uittocht uit Afrika'.

De Afrikaanse ijstijd werd gekenmerkt door droogte in plaats van door koude. Het was rond 50.000 jaar geleden dat de ijskappen van Noord-Europa begonnen te smelten, de start van een periode van warmere temperaturen en een vochtiger klimaat in Afrika. Delen van de onherbergzame Sahara werden kort bewoonbaar. Toen de door droogte geteisterde woestijn veranderde in een savanne, werden de dieren, opgejaagd door mijn voorouders, bewogen verder te trekken over de nieuwe opkomende groene corridor van de graslanden. Mijn nomadische voorouders volgden het goede weer en de dieren waarop ze jaagden, hoewel de exacte route die ze volgden nog moet worden vastgesteld.

Naast een gunstige verandering in het klimaat, was er rond diezelfde tijd een grote sprong voorwaarts in de
'intellectuele capaciteit' van de moderne mens. Veel wetenschappers geloven dat de opkomst van de taal ons een enorm voordeel gaf ten opzichte van andere vroegere menselijke soorten. Verbeterde werktuigen en wapens, de mogelijkheid om vooruit te plannen en samen te werken met elkaar, en een verhoogde capaciteit om de middelen toe te passen op manieren die we niet eerder hadden kunnen waarnemen, zorgde ervoor dat de moderne mens in staat was om snel te migreren naar nieuwe gebieden, gebruik te maken van nieuwe middelen, en daarmee andere hominiden van het toneel verdrong.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11